De trouwjurk
Onze zoon en toekomstige schoondochter vroegen mij of ik haar trouwjurk wilde maken. Natuurlijk wilde ik dat. Een mooiere opdracht kon ik niet krijgen.
Als eerste was het belangrijk wat haar wensen waren en waar ze zich goed in voelde. Ik ben met haar naar een bruidsmodewinkel geweest om te kijken wat ze écht wilde en wat haar mooi stond. Mooie details van verschillende trouwjurken kwamen naar voren. Ik wist genoeg. Aan de hand van wat foto's kon ik aan de slag.
Samen met de aanstaande bruid ben ik op zoek gegaan naar de juiste stoffen. Het is belangrijk dat de stoffen goed bij het model passen, en dat het ook bij de bruid een goed gevoel geeft, waar ze zich lekker in voelt.
Als basisstof hebben we mooie matte stevige satijnstof kunnen vinden, met als tweede laag glinster tule, en een prachtig kanten stof als bovenlaag met glinsterende pailletjes. Een prachtige combinatie voor het model wat deze bruid mooi vond. Wat niet mocht ontbreken was de mooie fijne tule en wat kleine accessoires om een sluier te maken. Deze tule is extra zacht die mooi en soepel valt. We waren goed geslaagd.
Allereerst heb ik een basispatroon op maat getekend, en van daar uit heb ik alle details van verschillende jurken die ze graag wilde, erin getekend. Het mooie van dit vak is dat ik de persoonlijke wensen van de klant (meestal) kan realiseren. Naar mate het patroon vorderde ontstond er al voorzichtig een mooie jurk.
Het is heel belangrijk dat alles keurig aansluit en dat alle details mooi naar voren komen. Het is dan ook noodzakelijk om eerst een pasmodel te maken van pitjeskatoen. Deze jurk kan dan gepast worden en is van speciaal katoen om pasmodellen te maken en je kan er nog van alles aan veranderen. Nu kon ik aan de slag met échte mooie bruidsstoffen.
Om de juiste details uit te laten komen moet de kanten stof goed bekeken worden hoe je de stof wilt gaan gebruiken. Zit er een herhalend patroon in, wil je op een bepaalde manier de bloemen gebruiken of uit laten komen. Hoe gebruik je de rand. Wat wil je aan de onderkant van de jurk als afwerking. Maar ook natuurlijk héél belangrijk de richting van de stof, en welke stof er voor welke lagen gebruikt worden.Veel details waar je over moet denken voordat je daadwerkelijk in de stof gaat knippen.Bij een bruidsjurk heb je al gauw met veel lagen stof te maken. Zo bestond deze jurk uit 3 lagen verschillende stoffen. Een matte satijnen stof als basis, glinster tule eroverheen, en een kanten stof met bloemen als bovenlaag. Aan de binnenkant kwam een lijfje van matte satijnen stof verstevigd met baleinen om de vorm mooi te houden en stevigheid te bieden.
Als alle stoffen zijn geknipt, komt het in elkaar zetten van de jurk. Er moet goed gekeken worden met welke stof je te maken hebt. Machine naalden moeten aangepast worden aan de stof die je gebruikt. Anders kunnen er gleetjes in de stof krijgen of gaan dunne stoffen trekken. Dit alles is heel precies werk.
Als eenmaal de jurk in elkaar zit komt de afwerking. Je kijkt heel goed naar de kanten stof, welke bloemen, takjes of andere details er gebruikt moeten worden. In dit geval moest het bovenlijfje gevuld worden met bloemen en takjes, wat over de tule heen gezet moest worden.Zo worden naden minder zichtbaar en schijnt de huid er mooi door.
Dus het was knippen, knippen, knippen van bloemen ,takjes en glinster details om een mooi effect te krijgen.Het erop zetten hiervan vergt heel veel tijd, geduld en precisie werk.Maar het resultaat mag er zijn.
Dan de afwerking van de onderrand. Deze bruidsjurk had een sleep, die afgewerkt moet worden met een mooi rand. Aan de stof zat een perfect mooie bloemenrand.Maar omdat de stof erg smal was en het model rond liep kon ik de rand er niet direct aanknippen. De rand wordt dan langs het patroon uitgeknipt, en er apart opgezet.Dit is veel werk om er een geweldige mooie afwerking van te maken.
Ook aan kleine details moet worden gedacht en het moet voor de bruid vooral ook praktisch zijn. Bij een bruidsjurk met sleep is het belangrijk dat de bruid ook op de dansvloer goed uit de weg kan met haar jurk. Een danslus is dan van belang. Aan deze lus kan ze de sleep van haar jurk aan haar vinger omhoog houden tijdens het dansen, waardoor ze geen last heeft van de sleep. Dit zijn details die je niet ziet, maar wel van belang zijn.
De blinde rits in deze jurk zie je al niet erg maar de sluiting bovenin heb ik nog extra weggewerkt door er een bloemetje erover te laten vallen.
Dan de Sluier. De bruid wilde graag een lange sluier van 2,5 m. Bovenaan de sluier heb ik een kam gebruikt die mooi gebogen was, waardoor het mooi in haar kapsel valt.Uit de stof van haar jurk heb ik weer takjes, kraaltjes, sliertjes gebruikt dat het mooi terug komt in haar sluier. Ook heb ik een 2e kam gemaakt zonder sluier, zodat de bruid in de avond de lange sluier af kan doen en ze dezelfde kam nog heeft zonder sluier. Ze heeft dan geen last met dansen, en kan ze volop genieten van hun feest.
Als alles klaar is wordt er voor de laatst keer door gepast of écht alles naar wens is van de bruid, en of alles perfect zit.
Als alles naar wens is moet de hele jurk worden gestreken. Ook dat is een aardig klusje. Laag voor laag wordt alles nagekeken en gestreken. En ook de sluier wordt gestreken.
Dan is het uithangen van de jurk ook heel belangrijk. Zo hoeft de bruid er niets meer aan te doen.
Nu was het aan het bruidspaar om volop te genieten van hun trouwdag.
#coupeuse #trouwdag #bruiloft #Huwelijk #trouwjurk #bruidsstoffen #kant #satijn #tule #trouwfeest #sluier #bruidsjurkopmaat #professioneelnaaiwerk #naaiwerkopaanvraag #naaldvakwerk #tgoy #houten